Efterhånden som køkkenet er blevet mere og mere præget af mode, har bordpladens rolle og betydning også ændret sig. Fra udelukkende at skulle være en nyttig arbejdsflade, er bordpladen i dag en lige så vigtig del af køkkenets udseende som selve skabene. Samtidig er antallet af forskellige bordpladematerialer nærmest eksploderet de sidste 10 år, og de enkelte typer fås nu i flere forskellige tykkelser, så man til enhver tid kan ramme netop det rette udtryk.

Valnødetræ fra Mølballe

Valget af bordplade bør ske under hensyntagen til både det funktionelle og det æstetiske. Man er f.eks. som køber nødt til at tage stilling til, om man er i stand til at vedligeholde den træplade, man er interesseret i, eller om man går for meget på kompromis med det æstetiske ved at vælge en laminatbordplade, som er lettere at rengøre.

Rustfrit stål med egeforkant fra Mølballe

Det er vigtigt, at bordpladen skaber en helhed i forhold til de andre materialer i køkkenet. Her spiller både materiale, farve og tykkelsen af bordpladen en stor rolle. F.eks. vil de fleste betragte det som en ”dødssynd” at vælge en laminatbordplade, en for tynd bordplade eller et stålbord til et landkøkken. Heller ikke en meget spraglet bordplade til et køkken med et i øvrigt stilrent udtryk vil være et æstetisk godt valg.

Enten kan man vælge en bordplade, der skaber kontrast til de øvrige materialer, for på den måde at skabe en hel løsning, hvor det hele ikke flyder ud i et, eller man kan vælge en bordplade i samme nuancer for så i stedet at sætte lidt farver på vægge, gardiner etc. I disse år er de helt stilrene løsninger med eksempelvis hvide vægge, elementer og bordplade blevet meget populære. Men moden skifter hurtigt, så mon ikke der om få år igen er mange forskellige farver på vægge og skabe i de danske køkkener.

Herunder følger en beskrivelse af de mange forskellige materialer. Du kan blandt andet læse om forkant- og bagkantlister samt mulighederne for integrering af vaske i de forskellige materialer